Pinochet räddat för chilenare!

Pinochet styrde Chile under 1973-1990 eller 17 år och tjänat demokrati i Chile idag.

Bakgrunden till kupp i Chile 1973.

Chilenare hade tur för Pinochet övertog Allendes (Kommunist) diktator. efter 17 år gav han demokrati igen i Chile. Allendes diktator skulle vara värre än Pinochet.
Det var bättre Pinochet diktator än Allendes diktator. Om dom chilener lever under Allendes diktator, dom skulle lida av ofrihet och kommunist diktator i mer än 50 år är precis som Islam diktator t.ex Iran och Saudi arabien. Det är typisk kommunist diktator och islam diktator styr i mer än 50 år t.ex Sovjet, Cuba (nära 50 år), Kina 66 år o.s.v. Pinochet gav demokrati efter BARA 16 år makt, då dom hade levat mycket mer frihet än Sovjet, Kina, Iran och Saudi Arabien. Kapitalist diktator brukar att styra mindre än 50 år t.ex Franco styrde bara 35 år och Pinochet styrde bara bara 16 år. Om Allendes diktator kan göra mer än 100 år under kommunist diktator.

—————-
Citat från hörandes inlägg!

    Pinochet räddade Chile från ett ännu värre öde. Liberaliseringen av ekonomin ledde till en mycket god ekonomi, något antagligen bidrog till att diktaturen föll. Att Chile har en såpass bra ekonomi idag har dem Pinochet att tacka för. Visst, en diktatur är aldrig bra, men Allendes diktatur hade antagligen varit ännu värre och lett till många många fler döda av hungerskatastrofer och liknande. Men visst, Pinochet var en diktator som hade makten med hjälp av våld, det är något som man inte kan komma ifrån.

—————–

Fullständig håller med hörande!!!

—————–
Citat från även andra hörande inlägg

    Snabbt? Det tog sju år för Pinochet att komma fram till att diktaturen skulle vara åtminstone tio till. Desto mer chockerande då det var helt onödigt alltsammans. Det hade räckt alldeles utmärkt om militären gått in och avsatt Allende, upplöst de kommunistiska miliserna samt utlyst nyval. Pinochet gav Chile sjutton år av helt onödig diktatur och misär. Väldigt demokratiskt av honom.

—————–

15 Responses to Pinochet räddat för chilenare!

  1. Jag vet att det kan verka provokativt att säga så, men en stat som är en nattväktarstat och en diktatur samtidigt är helt ok. Hong Kong styrdes länge av en brittisk kronguvernör och politiken var helt klart åt laissez-fairehållet. Det fungerade ju bra.

    Vad gäller Pinochet skall man dock inte glömma att han slog ihjäl folk utan annnan anledning än att deras politiska åskådning var felaktig och dessutom var han inte ens särskilt nyliberal på ekonomins område. Däremot lät han sina ekonomer genomföra en del men inte helt konsekventa reformer och visst är det sant att dessa reformer bidrog till det ekonomiska uppsving som fortgår än idag. Givetvis var det bättre med en diktatur med bra än med dålig ekonomisk politik.

    Man skall heller inte glömma att Pinochets ekonomiska politik baserades på Milton Friedmans idéer. Jag anser inte att Friedman skall ses som någon renodlad ekonomisk liberal. 1900-talets främste laissez-faireekonom är utan tvekan Ludwig von Mises. Dessutom genomfördes inte ens Friedmans idéer konsekvent.

    Jag hade gärna sett ett Hong Kong där Ludwig von Mises varit kronguvernör.

  2. Förresten är det oklart om man skall räkna Franco till kategorin kapitalistdiktatorer, men det är nopg sant att det inte funnits någon militärdiktatur med bättre ekonomisk politik än Chile.

  3. Dessutom sägs Pinochet ha stulit en hel massa pengar från statskassan, men det gör ju svenska politiker för all del också.

    Skattebetalarna har betalt Göran Perssons skrytbygge i Stjärnhov.

  4. christoffern skriver:

    Klart Pinochet var bättre än Franco! Jag är överens Flavian Bergström om Pinochet var inte särskild nyliberal t.ex homosexuella var förbjud under Pinochet diktator och några andra.

  5. Dessutom var inte ens de ekonomiska reformerna helt konsekvent genomförda. Pinochet lär motovilligt ha gått med på att genomföra de reformer en del av hans rådgivare föreslog, men de fick inte helt fria händer. Hans rådgivare var dessutom utbildade av Milton Friedman och inte av Ludwig von Mises och jag anser inte att Friedman skall ses som annat än halvhjärtat ekonomiskt liberal.

  6. pablo skriver:

    här kommer ngt från hjärtat. jag är chilenare. kom hit 73. hur hade mitt liv sett ut? en demokratisk vald person. jag undrar… i denna fantastiska sverige som ni lever i. har ni ngnsin blivit tvungna att fly?? jag lever hellre i mitt land än i sverige. ni snackar bara skit, med er ekonomiblajj. jag hade hellre levt i mitt hemland. Pinochet är skit och ni bara snackar teori ocm jävla fucking freidman.. var har ni hjärtat???? försök istället att sätta er in på hur det skulle vara att fly så skulle ni få ett annat perspektiv. IDIOTER

  7. pablo skriver:

    Från Radio Magallanes, den sista fria radiostationen.

    Monument till minne av Salvador Allende framför presidentpalatset, La MonedaDen 11 september 1973

    Landsmän, detta är säkert sista gången jag har tillfälle att rikta mig till er. Flyget har bombarderat Radio Portales och Radio Corporacións sändartorn. I mina ord finns ingen bitterhet, bara besvikelse. Må mina ord bli ett moraliskt straff för dem som svikit sin ed: Chiles soldater, befälhavarna och amiral Merino, som utnämnt sig själv, och senor Mendoza, den krypande generalen som så sent som igår försäkrade regeringen sin trohet och lojalitet och som likaledes utnämnt sig själv till högste chef för karabinjärerna.
    I detta läge återstår bara en sak att säga till arbetarna: Jag kommer inte att ge upp. Jag är utsatt för en svår historisk situation, min lojalitet till mitt folk kommer jag att betala med mitt liv, och jag kan försäkra er att jag är förvissad om att det frö som vi sått i tusen och åter tusen chilenares ädla sinnen aldrig kommer att kunna förkvävas. Militären har makten, de kan förslava folket, men de sociala processerna går inte att hejda vare sig med brott eller våld. Historien tillhör oss. Det är folken som skapar den.

    Arbetare i mitt fosterland, jag vill tacka er för den lojalitet och det förtroende som ni alltid visat den man som blott gjorde sig till tolk för den stora strävan efter rättvisa, som gav sitt ord på att han skulle respektera författningen och lagarna och som höll sitt löfte. I detta avgörande ögonblick, då jag för sista gången kan vända mig till er, ber jag er att dra lärdom av erfarenheterna. Utländskt kapital, imperialismen i förening med reaktionen skapade det som fick de väpnade styrkorna att bryta den som general Schneider pekade ut för dem och som bekräftades av major Araya – båda offer för samma sociala krafter som nu idag sitter hemma och hoppas att med mellanhänders hjälp kunna återvinna makten för att fortsätta försvara sina jordegendomar och privilegier.

    Jag vänder mig till er, först och främst till den anspråkslösa kvinnan i vårt land, till bondkvinnan som trodde på oss, till arbetarkvinnan som arbetade hårdare, till mödrarna som visste att vi arbetade för barnens väl. Jag vänder mig till de patriotiska fria yrkesutövarna i detta land, till dem som trotsade den strejk som inleddes av inflytelserika kårsammanslutningar, dessa klassamhällets fackorgan, som är till för att försvara de fördelar det kapitalistiska samhället har gett dem.

    Jag vänder mig till ungdomen, de som sjöng och som delade med sig av sin glädje och kampvilja.

    Jag vänder mig till den chilenske mannen, till arbetaren, till bonden, till den intellektuelle, till dem som kommer att bli förföljda, för fascismen har redan varit närvarande i vårt land i flera timmar: i terrorattentaten, i mineringen av broar och järnvägsrälsar, förstörda olje- och gasledningar.

    De som borde ha talat teg. Men historien ska döma dem. Säkert kommer Radio Magallanes att tystna, och min lugna stämma kommer inte att nå fram till er. Men det kan göra detsamma, ni kommer att höra den ändå, jag kommer alltid vara med er och jag kommer åtminstone att bli ihågkommen som en hederlig man, som var lojal mot er och trogen demokratin. Folket måste försvara sig, men inte offra sig. Folket bör inte låta sig kuvas eller krossas, men inte heller förödmjukas.

    Arbetare i mitt fädernesland, jag tror på Chile och dess framtid. Andra chilenare kommer att ta över efter oss och övervinna detta mörka och dystra ögonblick då förräderiet fullbordas. Fortsätt i vetskapen om att förr eller senare – mycket snart – kommer de stora avenyerna åter att öppnas och fria människor gå fram för att bygga ett nytt och bättre samhälle.

    Leve Chile! Leve folket! Leve arbetarna!

    Detta är mina sista ord, och jag är förvissad om att mitt offer inte varit förgäves, jag är förvissad om att det i varje fall är ett moraliskt beslut som kommer att straffa trolösheten, fegheten och förräderiet.”

  8. pablo skriver:

    Ni har varit förskonade från krig i för många år så ni saknar hjärta. Kom igen när din farsa torteras eller din syrra våldtas, då kanske inte ekonomin är så jävla viktig…

  9. pablo skriver:

    ”Pinochet styrde Chile under 1973-1990 eller 17 år och tjänat demokrati i Chile idag.”
    demokrati, du äcklar mig.

  10. natalia skriver:

    viva allende!

  11. Astrid skriver:

    Alla som flydde från Pinochets tid var ”POTOS ROJOS” dvs röda rumpor, kommunister, varför flydde ni då om ni var oskyldiga? Mina föräldrarna växte upp under ”ALLENDES” tid och dem levde som skit tills pinochet kom och räddade dem.

    Socialism eller kommunism (mer våld ) same shit , är allt för alla men hur kommer sig att inte fick allt ?

    Säg mig att vara ett barn i ett skara på 12 syskon + 2 föräldrar och tvungen att dela på 2 liter mjölk och 2 kilo av bröd? sjukt lite!

    Alla jävla kommunister kan fan ta sig och ni kan åka tillbaka nu, Han borde ha fått en president begravning men la presidenta är säkert också kommunist för hon tillät inte en sån begravning att ske!

    ÅK TILLBAKA SÅ SLIPPER SVERIGE FÅ EN DÅLIG BILD AV CHILENARE, d är CHILENARE som ni som förstör för alla andra, jävla kommunister!

    VIVA PINOCHET Y OJALA Q REGRESE OTRO VIEJO COMO EL PARA SACAR TODA LA MIERDA Q AI EN ESE PAIS!

  12. Svante skriver:

    Astrid,hur kan man vara chilenare i Sverige och hylla Pinochet????Tror nog att du tillhör de Valparaiso-busarna som kom på 80-talet när Pinochet spolade toaletten och alla dessa kriminella chilenare flodade in i landet,men som självklart låtsades vara flyktingar för att få stanna. Snacka om att ge en dålig bild av chilenare .

  13. yesee skriver:

    Astrids ord kommer inte utav kunskap.

    tror knappast hon skulle skrika viva pinochet om hon fick sin tunga och händer avskurna som victor jara

    Folk som var oskyldiga flydde för att rädda sina familjer.

    tror inte att om du har barn att du vill att militärer ska komma hem till dig och vålta dig framför dina barn ,bli misshandlad för din åsikt.
    se dina släktingar och dina föreldrar bli dödade för något onödigt?

    att vara kommunist innebär att vela ha ett samhälle som är gemensamt ägt ..och att alla ska få säga sitt..

    Jag tror knappast att du vill bo i ett samhälle där någon styr dina åsikter .

    Dålig bild tror jag knappast…det där är fördommar

    varje folkslag har nackdelar…som fördelar…
    och att chilenare ska förstöra för alla andra låter inte trovärdigt:)

    så om du nu ska säga din åsikt var mer realistisk….det där lät mer som en åsikt som kom från luften utan kännedom

    för den delen..Om pinochet räddade dina föreldrars liv…vad gör du här i sverige?

  14. nicke P skriver:

    Hej!

    Intressanta lögner och ideer du sprider!
    Som många andra sagt så vart Allende folkvald, så han var inte diktator eller nåt sånt.
    Många mördades och tusentals torterades och flera hundratusentals fick fly.
    Du har en väldigt och skev bild av världen. Du borde läsa på lite mer innan du uttalar dig utan några källor. Passa även på att förbättra stavningen. Jag vet inte du kanske också är blind.

    Hursomhelst så finns det inget som kan rättfärdiga att mord och tortyr. visst införde Pinochet en ekonomisk politik som många idag hyllar, dock inte alla. Men man genomför inte en sådan sak enväldigt. Den stora majoriteten av befolkningn fick lida.

    Vad du inte förstår så är det lite av den bakåtvända världen i latinamerika. Medan östeuroper led av öststatskommunismen, har vi i latinamerika fått lida av USA-imperialismen uppblandat med fascism.
    Se bara hur Pinochet klädde sig och vad han sa. Rena fascist metoder!

    Ärren är djupa i Chile efter Pinochet och hans politiska och ekonomiska härjningar. Orättvisorna och klyftorna är fortfarande stora i ett land som har enorma rikedomar.
    Sedan att vissa människor som Astrid klagar på Allende är bara löjligt! Men så är det vissa dyrkar Pinochet, precis som andra dyrkar Hitler. Varför förstar jag inte riktig, är det på grund av okunnighet eller dumhet?
    Hoppas du blir smartare? lycka till och forsätt utveckla förståndet!

  15. J.E skriver:

    Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka, demokrati är kommunistdiktatur, fascistdiktatur tjänar demokrati!

Lämna en kommentar